VÅRA GÅRDSHUNDAR.

 Skrållan

(Tjh Skrållan)

1988 - 2000

Skrållan föddes den 3 mars 1988 hos Bärbel o Per-Ola Sandnes i Malmö, och kom att bli en alldeles speciell hund. Hon var redan från början väldigt modig och orädd. Det fanns bara en sak som Skrållan var rädd för - sprutor. Allt annat fnös hon bara åt. Hon blev också - vid en ålder av 4 1/2 år - rasens hittills enda godkända räddningshund. Hon utmärkte sig i sitt sökarbete i ruinerna genom att springa rakt igenom rasmassorna (om så var möjligt), och det var ofta hon var blodig lite här och där efter ett jobb.

I lydnad var hon också väldigt duktig. Att hon inte blev lydnadschampion berodde bara på hennes matte - som tränade alldeles för mycket. En motiverad gårdshund behöver inte träna det den redan kan och detta gjorde att Skrållan till slut tröttnade på lydnaden. Vi blev dock uppflyttade till lydnadsklass elit. Hon blev även godkänd i högre klass tävlingssök.

Som uppvisningshund var hon en pärla. Hon älskade att visa sina konster som bl a bestod av att hon gjorde kullerbytta - hon slog alltså en volt framåt med huvudet mellan frambenen.

Hon blev mamma till 2 valpkullar där vi behöll en valp som blev döpt till Haritzas Amanda (se nedan). Tyvärr blev Skrållan inte äldre än 12 år.

 

Busan

(Such Twinflowers Piggtistel)

1992 - 2004
Busan föddes den 7 februari 1992 hos Elsbeth Wahlstedt i Maglarp. Eftersom hon var väldigt läraktig och dessutom fruktansvärt envis så gick det att få henne till det mesta.

Hennes specialitet var apportering. Det fanns ingenting som inte busan kunde hämta. Hennes bravurnummer var att apportera en 4kg tung apport. Den var så tung för henne att när hon kom fram till föraren med den kunde hon inte sätta sig utan man fick befria henne meddetsamma annars stod hon "på huvudet". Men bära den skulle hon.

Även Busan blev tränad i lydnad och bruks men hade alldeles för mycket "egen spirit" för att tävla i det. Uppvisningar gjorde hon däremot alltid succé på. Vem har inte applåderat den där som gör allt efter sitt eget huvud. Sån var Busan.

Hon blev mamma till 4 valpkullar och förutom att ta hand om dessa så var hon alltid lekmamma till de andra tikarnas valpar. Tyvärr fick vi aldrig behållt någon valp efter henne men det finns en tik efter henne som vi har möjlighet att kunna köpa in en valp efter.

Busan blev heller inte äldre än 12 år.

 

Mandie

(LP 1, Norduch, KbhV-95, SV-00, NV-01

Haritzas Amanda)

1993 - 2002

Mandie föddes den 19 februari 1993 i vår allra första gårdshundskull. Hennes pappa hette Möllebos Dino. Att vi behöll just henne berodde nog mer på tur än skicklighet men vi har aldrig ångrat vårt val. Hon visade sig växa upp till en riktigt typisk gårdshund både exteriört och mentalt. Även Mandie tränades i både lydnad och bruks men tävlades bara i lydnadsklass 1 där hon fick lydnadsprovsdiplom. Att hon inte kom längre berodde enbart på att matte fick diskbråck och inte längre kunde träna i skog och mark.

I utställningsringen visade hon sig som en drottning och ofta gick hon ut med Bäst i Rasen-diplomet. En kritik hon fick av en mycket väl insatt gårdshundsdomare löd: Härlig storlek. I alla detaljer en helt riktig gårdshund. Hon har stil, massa, utstrålning o korrekta färger. Rör sig mycket rastypiskt.

Mandie blev mamma till 2 valpkullar där vi i den första tog en kull på tiken Fatima och i den andra behöll en tik hemma: Happy (se nedan).

Mandies liv blev alltför kort då hon pga sjukdom fick avlivas endast 9 år gammal.

 

 

Happy

(Norduch, BroV-2002, NordV-2003, SV-2005, SV-06
Årets utställningshund 2005.  Haritzas Happy)
Happy föddes den 29 oktober 1999 i Mandies 2:a kull. Hon har medfödd stubbsvans efter sin pappa - Rippåsens Isidor - och den är vi väldigt glada för.

Redan på sin första "officiella" utställning fick hon certifikat och hann sedan med att få 8 till innan hon som ganska nybliven 2-åring blev Svensk utställningschampion på "hemmaplan" i Malmö. 3 månader senare blev hon även Dansk champion och i Oslo i augusti 2003 blev hon även Norsk och därmed också Nordisk champion. År 2003 blev hon Nordisk vinnare på "Stora Stockholm".

Hon har hittills haft 3 kullar där vi i den första kullen behöll en tikvalp Isa (se nedan) och kommer kanske att få ha någon till. Happy är en bestämd dam som trots det är en riktig "mattegris". Mer än 2 meter från matte är katastrof. Sin "hundflock" styr hon däremot med järnhand - eftersom hon är alfatik - och ve den som försöker sticka upp.

 

  Isa

(NV-2002, KbhV -2004, Norduch Haritzas Isadora)

Isa föddes den 15 september 2001 i Happy´s 1:a kull. Även hon har fått stubbsvans efter sin mamma. Hennes pappa heter Such Keans Emilio.

Sitt Svenska championat erövrade hon i Göteborg i februari 2004 och då blev hon även Norsk champion eftersom hon som junior erövrade ett certifikat i Oslo. I september 2004 erövrade hon sitt danska certifikat och blev då Nordisk champion. Hon erövrade där även titeln Köbenhavnsvinnare -2004.

Isa har haft 1 kull valpar som bestod av 2 tikar och 1 hane. Hon är en väldigt anpassningsbar tjej och gör gärna alla till lags och hon älskar att busa med allt och alla och allra helst små valpar. Till sinnet är hon mildare och inte så kaxig som dom andra. Hon kommer förhoppningsvis att bli mamma till fler fina valpar som kan föra hennes egenskaper vidare.

 

 

 Jill

(SV-2003 Such Haritzas Jill)

Jill föddes den 5 oktober 2001 som 1 av 3 syskon efter Haritzas Fatima och Such Rippåsens Dacke. Hon ägs tillsvidare av oss men är "fodertik" hos mycket goda vänner till oss. Jill är en väldigt trevlig bekantskap som tar det mesta med en klackspark. Skulle hon någon gång vara "nere" så märks det tydligt. Då är det inte lönt att krusa utan hon kommer själv och svansar när hon är "god" igen.

Hon blev Svensk utställningschampion i Växjö den 12 oktober 2003. Det var den sista dagen i sin dräktighet som hon fick ställas ut och som lök på laxen blev hon även Svensk Vinnare - 2003. Snacka om timing.

I sin första kull födde hon 6 valpar: 2 hanar och 4 tikar. I den kullen behöll vi 1 tik som till vardags kallas Dessie - Haritzas Odessa (se nedan). Nästa kull planeras till hösten 2004 och sen är hon "ledig" och övergår i foder- värdarnas ägo.

 

 Loppan

(Haritzas Lilla Loppan)
 

Loppan föddes den 26 augusti 2002 i en kull på 6 valpar: 1 hane och 5 tikar efter Happy och en hane född i Danmark - Pora Filur Fjarly Frej. Även Loppan ägs av oss men bor hos fodervärdar också de mycket goda vänner till oss. Hon tillbringar sitt liv på en gård med höns, katter och 3st  whippet-ar.

Hon har hittills ställts ut sparsamt. Första var på "Malmö Int" 2003 där hon blev Bästa valp och sedan dess har hon erövrat HP, Ck och Certifikat.

Loppan är en tös som antingen är lugn och bara vill ha "kli" eller så är det full rulle med rackartyg i sinnet. När hon vilar sig så är det i regel ovanpå en hög "whippet-ar" - se foto. Hon är även väldigt god vän med gårdens katter - som hon gärna busar med - möss däremot äger inget existensberättigande.

Hon har haft 2 kullar och övergått till fodervärdens ägo

.

 Dessie

(Haritzas Odessa)

Dessie föddes den 9 november 2003 och som sagt 1 av 6 valpar efter Jill (se ovan) och Adens Kapten Waldemar. Hon har än så länge bara varit i en utställningsring 1 gång officiellt. Det kommer säkert att bli fler nästa år (2005).

Hon är en busig, framåt tös som inte blir rädd i första taget och det bådar ju gott inför framtiden. Dessutom är hon otroooligt söt och hon charmar alla som kommer i hennes väg. Hon är inte främmande för konstigheter tex som att ligga i en "banangunga" och vila sig (se ovan). När hon träffar sin mamma Jill så blir det alltid full rulle. De älskar båda att busa och brottas och att springa så fort man orkar.

 

 

           Fedderets Bianca               

Bianca föddes den 6 mars 2005 på Ekhaga i Mariefred, så hon är av segt virke. Hennes föräldrar är Haritzas Lucky och Haritzas James.

 

 

                Haritzas Skorpan                 

 

Skorpan föddes 20060207 fader: Backarnas Puff moder Haritzas Happy, hon är lika lurig som hon ser ut. Hon återköptes den 11/12 2006 och finns nu hos oss bland våra andra hundar.

 

 Sidan uppdaterad 2006-12-19
 

 

Om du vill skicka ett e-mail till Pia Linell/Haritzas kennel

så klicka på breven nedan.


     TILL STARTSIDAN